lauantai 4. marraskuuta 2017

Kalustesuunnittelu aloitettu - Keittiö

Tänään käytiin RT-Kalusteella (Kuopion rakennustarvikkeella) Sivosen Heikin luona pitämässä ensimmäinen palaveri kalusteiden osalta. Aikaa vierähti reilu kolme tuntia ja keittiön osalta saatiin kokonaisuus aika hyvin mietittyä. Hieman asiaa helpotti ja nopeutti se, että itse on kalusteita suunnitellut ja ollut ko. paikassa töissäkin, valikoima ja mahdollisuudet olivat siis aikalailla tiedossa.

Avaan tähän ensimmäisen tapaamisen sisältöä päällisin puolin ja tarkennetaan sitten kun saadaan Heikiltä ensimmäiset kuvat ja suunnitelmat nähtäviksi.

Kuviot olivat aikalailla selvillä RT:lle mentäessä kuten viime viikolla jo kirjoiteltiinkin (Millainen keittiö meille tulee?). Suurimmat mietinnän alaiset asiat olivat aamiaiskaappi ja tasojen materiaali. Aamiaiskaappiin löytyi muutamakin eri variaatio ja meille näistä paremmin soveltuva on tämä ylöspäin nousevalla ovella oleva kaappi, me kun joudutaan tuo kaappi sijoittamaan nurkkaan (alla kuva malli keittiöstä, josta hahmottaa nurkkakaapin johon meille aamiaiskaappi tulee). Kaapista saadaan kaikki hyöty irti, kun tehdään kaapin hyllyt ulos liukuviksi, eli tällöin saa esim. kahvinkeittimen vedettyä helposti esille, jolloin keittimen kuuma vesihöyry ei pääse vioittamaan kaapin sisäpuolta. Kaappiin sijoitettavat kahvikupit saa myös helposti vedettyä näkyville kun hylly on liu´lla. Näitä ei valmiina malleissa ollut, vaan ne tehdään speciaalina meille. 

Tällä, ylöspäin aukeavalla, Blumin ovimekanismilla meille tulee aamiaiskaappi. Kaappiin tulee kytkin, joka oven avatessa sytyttää sisäpuolelle valon ja sulkiessa sammuttaa sen, avot!



Vaihtoehto aamiaiskaapiksi, tämä ei ollut yhtä käytännölinen ja mekanismiltaan toimiva kuin valinta johon päädyimme.

Aamiaiskaapin hyllyt tehdään myös massiivipuusta, tähän tyyliin.

Tasojen materiaaleja pohdittiin ja tultiin tällä hetkellä siihen lopputulokseen, että tasot tehdään 40mm massiivitammesta, jotka sitten käsitellään esim. osmo colorin vahoilla tiettyyn sävyyn. Tuo puu materiaalina kuitenkin viehätti ja se oli jotenkin paras vaihtoehto meille, vaikka itse sitä hyvin paljon aluksi vierastinkin. Siitä saadaan paras "tunnelma" ja "fiilis" meidän kotiin. Alla olevassa kuvassa vasemmalla käsittelemätön tammi ja oikealla kuultovalkoiseksi käsitelty.



Pähkäilimme myös vaihtoehtoja vedikkeettömän ja vetimellisen oven välillä. Päädyimme nyt kuitenkin malliin vedikkeetön, jossa ovet ja etusarjat ovat täysin sileät, ei minkäänlaista vedinuraa keräämässä likaa. Laatikon mekanismi tulee Blummilta ja se toimii etusarjaa hieman työntämällä, eli hyvin näppärä mm. jätekaapin käytössä! Yläkaapeissa avaus toteutetaan pomppusalvalla ja/tai niin, että runko tehdään ovilevyyn nähden hieman matalampana, jolloin oven etureuna toimii vetimenä. Saranalliset ovet tulevat hidastimilla, aivan ehdottomasti!

Ovimalli näillä näkymin on puhtaanvalkoinen sileä zero/mattalakattu tai mattamaalattu Kensapuun Sointu.

Uutena vakioetusarjakokona on tullut 173mm etusarja, joka kasvattaa kivasti laatikon korkeutta ja tekee 350mm etusarjalle mitoituksen puolesta hyvän "parin". Aikaisemmin käytetty 137mm etusarjakorkeus tekee laatikon sisämitasta hieman matalan. Tähän korkeampaan menee hyvin mm. kauhat ja muut ruoanlaittovälineet.

Ehdoton valinta jätteiden käsittelyyn. Allaskaapin viereen asennettava 40 tai 50 cm jätelaatikosto. Ylös bio- ja sekaroskis, alempaan laatikkoon roskis muoveille. 

Kuivauskaapin valutusallas.
Yläkaapin alareunaan, etuosaan, jyrsitään led-nauhalle ura. Tällöin valo tulee optimaalisesti oikeaan kohtaan, keskelle tasoa. Tämän voi myös huoletta asentaa allaskaapin alle.

Meille on välitilaan tulossa valkoinen maitolasi, mutta vaihtoehtona olisi vaikka omasta kuvasta teetätetty tapetti + lasi -yhdistelmä. Painatuksen saa myös suoraan lasiin. Kuvassa näkyviä 2-osaisia Twist around-pistorasioita on myös tulossa saarekkeeseen.

Eräs tätä päivää oleva vaihtoehto olisi myös tämä Neliö Qi - malli, jossa on pistorasia, usb- sekä langaton latausmahdollisuus.

RT-Kalusteella on myös laaja oman maahantuonnin laattavalikoima, me bongattiin tällainen iso 60x60 lattialaatta. Kuvassa värit eivät näy oikein, mutta eläväpintainen hiekanruskea sävy miellytti silmää.



Vinkki!
Siinä vaiheessa, kun viemäreitä ja vesijohtoja asennetaan, pitäisi olla jo kalusteista kohtalaisen hyvät suunnitelmat tiedossa, ja mielellään ihan jo valmiina mittakuvina. Johtuen ihan siitä syystä, että valussa kuljetettavien vesi- ja viemärijohtojen paikat olisi hyvä tietää melko tarkaan jo siinä vaiheessa, että ne tulevat oikeille paikoille! Valitettavan usein törmäsin työssäni siihen, että kalusteista ei oikein ollut tarkkoja suunnitelmia etukäteen tai sitten niitä alettiin suunnittelemaan hirmu kiireellä kun tajuttiin, että nehän pitäisivät olla tiedossa.

Vinkkinä siis, mieti kalusteiden ja varsinkin vesipisteiden paikat hyvissä ajoin ja kysy ammattilaiselta neuvoa, vaikka omat visiot olisivat miten selkeät. Aina voi tulla vastaan jotain, mitä et itse osaa huomioida, kalusteissa kun ei pelata senteillä vaan milleillä! 



//Mika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...