sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Lastenhuoneiden tehosteseinien suunnittelua

Meillä on rakentamisessa yksi asia, josta ollaan vähän eri mieltä. Lastenhuoneet. Mika on sitä mieltä, että lastenhuoneet ovat lasten valtakuntaa ja lapset saavat päättää itse mitä sinne tulee seinille. Minä taas olen sitä mieltä, että vanhemmat (eli äiti) voi hieman ohjailla valintoja eli tarjota vaihtoehtoja, joista lapset voivat esittää toiveitaan. Itselläni on ajatus, että huoneiden pinnat olisivat suht neutraalit ja tekstiileillä, leluilla ja julisteilla tuodaan sitten sitä lasten maailmaa esiin. Lisäksi visiona on tehdä seinistä ns. ajattomat, jotka olisivat kivat nyt 2,5- ja 5-vuotiaiden poikien huoneiksi, mutta toimisivat myös poikien kasvaessa. Ettei sitten ihan heti tarvitsisi alkaa niitä Salama McQueen- ja Ryhmä Hau-tapetteja repimään sieltä seinistä, kun joku toinen juttu onkin kohta kivempi. ;)

Ihanat sävyt ja tunnelma. Lähde: Pinterest (alkuperäistä kuvaa ei löytynyt)

Meidän lasten huoneet ovat saman kokoiset, mutta eivät täysin identtiset. Alun perin ajatuksena oli samanlaiset huoneet peilikuvana. Ovet olisivat tulleet hieman eri kohtiin, sillä kyseisellä sijoittelulla taataan kulku vaatehuoneeseen sekä selkeät linjat olohuoneeseen. Jouduimme kuitenkin rakennuslupavaiheessa lisäämään toiseen huoneeseen (MH1) yhden ikkunan lisää sekä nimeämään huoneet uudelleen. Näillä oli siis mentävä.

Vasemmanpuoleiseen makkariin olisi selkeä tehdä yksi tehosteseinä, mutta oikean puoleisessa makkarissa tuo lisätty ikkuna rikkoo sen alunperin ainoan ehyen seinän. Etsin blogeista, googlesta ja Pinterestistä ideoita lastenhuoneisiin. Tapetit eivät jotenkin sytyttäneet, sen sijaan löysin kivoja maalausideoita seiniin.


Nyt visiona olisikin tehdä molemiin huoneisiin tehosteseinät niin, että maalaukset tulisivat kahdelle seinälle. Alla vielä kuvat huoneista.

"TYÖH1" eli lastenhuone 1

"MH1" eli lastenhuone 2

Pinterest oli pullollaan erilaisia vuoristoaiheisia maalauksia, mutta ne ovat omasta mielestä meidän suht pienissä huoneissa turhan rajoittavia sisustuksen kannalta. Lisäksi luulen, että niihin kyllästyisi nopeammin.

Ihastuin ombré-maalaustekniikkaan ja ensin visioinkin, että olisin maalannut poikien huoneisiin ihanat liukuvärjätyt seinät. Tuumasin kuitenkin, että ehkä takkahuone voisi olla loppujen lopuksi parempi kohde. Takkahuoneen suunnitelmista tulossa oma postaus hieman myöhemmin.

Kolmas idea, joka ponnahti esiin netissä seikkaillessani oli graafiset muodot ja siitä se ajatus sitten lähtikin juoksemaan. Alla muutama ideakuva.

Lähde: Pinterest (alkuperäistä kuvaa ei löytynyt)

Lähde: Pinterest (alkuperäistä kuvaa ei löytynyt)

Kuva lainattu luvan kanssa Sliik-blogista. Blogista löytyy myös tarkemmat ohjeet seinän toteutukseen
vaihe vaiheelta sekä käytetyt maalisävyt (klik).

Tämän tarkempaa visiota en ole vielä suunnitellut ja tuskin suunnittelenkaan. Luulen, että sitten kun on maalaamisen aika mennään vähän fiilispohjalta ja kokeillaan teipeillä mikä tilassa miellyttää silmää eniten. Seinään on tarkoitus valita noin kolme eri sävyä, joilla tehoste tehdään joko yhdelle seinälle tai osittain jatkuvaksi myös toiselle seinälle. Yleissävyksi luultavasti tulossa jokin valkoinen, jonka sävy on vielä päättämättä. Vahvimpana ehdokkaana meillä on tällä hetkellä Tikkurilan Valkoinen.

Lastenhuoneiden värimaailmaa? Näistä tarkoitus valita noin kolme sävyä.
Voi olla, että joukkoon hyppää vielä jokin ns. villi kortti :)

Löysin muuten Marulla-blogista kivan idean, jossa oli tehty saman tyyppinen seinämaalaus lastenhuoneeseen. Yhdessä osiossa oli käytetty Tikkurilan Liitu-seinämaalia, jonka voi sävyttää haluamaansa sävyyn. Idea oli tosi hauska, menee ehdottomasti harkintaan!

// Anni-Maaria


P.S. Palaan vielä tekstin alun dilemmaan - miten teillä sisustetaan lastenhuoneet? Saavatko lapset päättää seinämateriaalit ihan itse, ohjailevatko aikuiset valintaa vai kysytäänkö lapsilta mielipidettä ollenkaan? :)

3 kommenttia:

  1. Ei saa päättää lapsi, eikä mies. :D

    Ei vaan, kyllä meilläkin neitokainen on saanut esittää toiveita tai ilmaista mielipiteensä eri vaihtoehdoista - mutta päätökset on kuitenkin lopulta tehty äidin mielipiteen mukaan. Ihan jo siksikin, kun huoneesta on tarkoitus tulla tytön JA pojan huone, pitää äidin vähän pitää pikkuveljen puolia, että jää ne vaaleanpunaiset sisustuselementit pois. :)

    Meillä muuten samantapaisten seinäpohdintojen jälkeen päädyttiin kokovalkoisiin seiniin ja mustiin (kolmio?)seinätarroihin, joita tulee todennäköisesti nurkkaukseen kahdelle seinälle. On sitten halutessaan helpohko vaihtaa huoneen ilmettäkin, esim. sitten jos/kun tässä huoneessa jossain kohtaa asuu vain yksi lapsi. Mutta vaikeita valintoja, koska jotenkin erityisesti lastenhuoneeseen keksisi vaikka mitä kivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups! Luulin jo tähän vastanneeni, mutta taisi olikin näköjään jäänyt ajatuksen tasolle.. Kivalta kuulostaa tuo teidän seinätarrasysteemi :) Ja aika samoin periaattein ollaan näköjään tehty päätökset! ;)

      Meillä pojat sai vaikuttaa siihen, että rajasin heille muutaman vaihtoehdon josta valita ja isompi poika sai valita haluaako ennemmin sinisävyiset vai vihreänsävyiset tehosteet. Mika ei jaksanut(/ehtinyt) paneutua asiaan sen tarkemmin vaan luottaa minun visioon. Parin viikon sisään selviää sitten, että oliko visio hyvä vai ei. :D

      Anni-Maaria

      Poista
  2. Ihania inspiraatioita. Meillä myös lastenhuoneen sisustusta juuri pähkäillään. Maalari varmasti hommataan, me kun tahdomme myös hieman jotain ekstraa ja kuviota siihen seinään. Yritetty myös värejä miettiä, varmasti ruskeaa, valkoista ja mintunvihreää yhdistellään!

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...